Pasztet z polędwicy Karpia Nakielskiego

 

pasztet_z_karpia

Składniki:

– 1,5 kg polędwiczek z Karpia Nakielskiego
– wyciśnięty sok z cytryny
– 4 ząbki czosnku
– 2 cebule
– 1 łyżka suszonego cząbru lub przyprawy do ryb
– oliwa lub olej
– przyprawy: sól i pieprz
– 2 kromki chleba razowego
– 75 g roztopionego masła
– 4 jajka gotowane
– 4 jajka surowe
– wędzone śliwki, żurawina lub suszone pomidory

 

Sposób przygotowania:

Filety przyprawić solą i pieprzem, a następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Do naczynia włożyć obrane ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę. Całość polać 4 łyżkami oliwy i skropić sokiem z cytryny. Całość można posypać cząbrem lub przyprawą do ryb. Tak przygotowane danie przykryć folią aluminiową  i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ryby należy ostudzić, a następnie całą zawartość naczynia zmielić w maszynce. Dwie kromki chleba kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w sosie, który pozostał po pieczeniu ryb. Podczas mielenia do maszynki dodajemy także ugotowane jajka, namoczony chleb, rozpuszczone masło oraz przecedzony sos z pieczenia ryb. Na zakończenie do mikstury dodajemy suszoną żurawinę lub wędzone śliwki. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną zawartość przekładamy do foremek, które uprzednio należy trochę natłuścić. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowy pasztet powinien być ładnie zarumieniony.

 

Smacznego!