Karp Nakielski

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERATradycja gospodarki karpiowej w okolicach Ślesina ma około 100 lat, jednak historia rybactwa w tej części regionu jest znacznie dłuższa. Od wieków sprzyjały temu znakomite warunki przyrodnicze i krajobrazowe Doliny Kanału Bydgoskiego.  W hodowli karpia pozostajemy wierni metodom, których korzenie sięgają XIX stulecia. Oznacza to, że nasze karpie dojrzewają przez 3 lata, a ich produkcja ma charakter zrównoważony.

Karpie odżywiają się naturalnym pokarmem, który wytworzył się w ekosystemie stawów. Ponadto karpie dokarmiane są zbożami pochodzącymi z lokalnych upraw. Hodowla odbywa się zgodnie ze sztuką rybacką i przy zachowaniu dobrostanu ryb.  W tym czasie nasze ryby uzyskują szlachetny kształt oraz smak, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Nasze stawy charakteryzuje żyzne, torfowe dno, będące doskonałą bazą pokarmową dla pływających tutaj ryb. Ponadto karpie dokarmiane są mieszanką zbóż, które pozyskujemy z okolicznych pól uprawnych. Dzięki temu mięso Karpia Nakielskiego jest delikatne, kruche, pełne aromatu oraz bogate w składniki odżywcze niezbędne w codziennej diecie.

Mięso naszego karpia jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, D i B1, B2, B6, B12, PP oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, selenu, cynku, żelaza i magnezu. Składniki mięsa karpia wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, zmniejszają ryzyko zawałów i udarów mózgu.

 

Cykl produkcji „od narybku do ryby handlowej”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA W naszym gospodarstwie o karpie troszczymy się od ich narodzin. Każdej wiosny, w specjalnie przygotowanych stawach umożliwiamy tarlakom odbycie tarła. Wylęgające się w tym okresie larwy są następnie obsadzane w płytkich stawach przesadkowych zapewniających optymalne warunki do rozwoju narybku. Małe karpie po odpowiednim przyroście wagi są umieszczane w większych i głębszych stawach, tak aby mogły swobodnie dojrzewać, aż do osiągnięcia rozmiarów „handlowych”.

Cykl wzrostu karpia w naszym gospodarstwie trwa trzy lata. Oznacza to, że rozwój ryb odbywa się bez udziału sztucznych stymulatorów wzrostu oraz innych substancji chemicznych. W tym okresie karpie odżywiają się naturalnym pokarmem wytworzonym w ekosystemie stawowym. Ponadto ryby dokarmiamy zbożami, które pochodzą z okolicznych upraw. Każdy etap produkcji jest koordynowany i monitorowany przez doświadczonych specjalistów i spełnia wszystkie wymogi weterynaryjne i fitosanitarne.

Możemy śmiało powiedzieć, że Karp Nakielski to: szlachetny smak, naturalna produkcja i gwarancja świeżości.

 

HISTORIA KARPIA NA ZIEMI NAKIELSKIEJ

Prekursorem stawów w okolicach wsi Ślesin koło Nakła nad Notecią było Jezioro Ślesińskie zasilane wodą z małych strumyków spływających ze zboczy pradoliny Toruńsko-Eberswaldzkiej. O obecności jeziora świadczą stare mapy z okresu zaborów wykreślone przez niemieckich i polskich kartografów. Kiedy w drugiej połowie XVIII wieku rozpoczęto prace planistyczne dotyczące budowy Kanału Bydgoskiego, zakładano nawet że woda z jeziora będzie zasilać nową inwestycję. Szybko jednak okazało się, że zbiornik nie ma wystarczającego zaopatrzenia w wodę, aby napełnić cały kanał. Wysychające jezioro pozostawiło po sobie nieckę, którą później wykorzystano do budowy stawów rybnych.

 

W czasie kiedy hrabina Aniela Potulicka tworzyła Fundację, stawy rybne nie stanowiły odrębnego gospodarstwa. Z zachowanych tekstów źródłowych wynika, że na początku lat 30-tych XX wieku w powierzchnia stawów rybnych w Ślesinie wynosiła około 30 ha. Wówczas nastąpił niezwykle dynamiczny rozwój gospodarstwa rybackiego. Powstały stawy przesadkowe: Korwin, Lubicz, Jastrzębiec oraz Maria. Rozbudowano staw Zośka oraz wybudowano trzy mniejsze stawy – tzw. magazyny. Podjęto także decyzję o budowie nowego zbiornika wodnego o powierzchni 168 ha. Staw Kardynalski – bo tak został nazwany nowy obiekt stawowy, został wybudowany w latach 1934-1935. Przed wybuchem wojny powierzchnia stawów wynosiła 267 ha, a całe gospodarstwo wraz z łąkami obejmowało obszar 707 ha.

 

Po II wojnie światowej majątek gospodarstwa rybackiego upaństwowiono i przyłączono do Państwowego Gospodarstwa Rybnego w Bydgoszczy. W międzyczasie, w latach 80-tych gospodarstwo zostało powiększone o nowo wybudowane obiekty w Samostrzelu oraz we Występie. Dzięki temu powierzchnia stawów powiększyła się o ponad 400 ha. W wyniku przemian ustrojowych, w 1992 roku na mocy ustawy o zwrocie majątków kościelnych gospodarstwo rybackie w całości powróciło do odtworzonej Fundacji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego im. Anieli hr. Potulickiej. Obecnie Gospodarstwo Rybackie Ślesin stanowi spółkę prawa handlowego i specjalizuje się w hodowli karpia. Gospodarstwo liczy ponad 500 ha powierzchni ewidencyjnej stawów, a rocznie odławia się tutaj około 200 ton ryby handlowej.